Stig-Göran Fransson

fredag 16 juni 2006

Politik för Sveriges framtid

Dagens politik som rör jobb och företag är väldigt omodern. Facken och arbetsgivarna etablerade en stark maktstruktur på den tiden då Sveriges huvudsakliga produktion handlade om att vi tillverkade saker med händerna.

De gjorde ett jättebra jobb. De byggde vårt välstånd och gjorde så att vi fick råd med bättre vägar, bättre skolor och bättre sjukhus än tidigare.

Men på samma sätt behöver vi nu en god jordmån för de nya företag som ska skapa välståndet under 2010 och 2020-talen!

Nya tider kräver en ny politik. Sverige behöver en politik som klarar en globaliserad värld med hård konkurrens från andra länder. Med fler företag i Sverige kan vi skapa ett ökat välstånd. De vinster företagen gör beskattas, likaså betalar både företagaren och de anställda skatt på sina löner. Skattepengar som används till skola, omsorg, vägar, polis och allt annat som betalas över skattsedeln.

De stora företagen drabbas inte så hårt av alla konstiga regler. De har råd med personal och konsulter som fixar sånt. De små företagen, däremot, har inte samma möjlighet. Där måste ofta företagaren själv ägna en massa tid att ta sig igenom alla regler. Värdefull tid som istället borde ägnas åt att utveckla företaget går åt till att göra staten nöjd. Det gör att en del ger upp och lägger ned sitt företag. Andra ger upp innan det ens börjat och blir aldrig en företagare. Krånglet kostar pengar.