Stig-Göran Fransson

torsdag 25 maj 2006

Alkoholpolitik

Syftet med den svenska alkoholpolitiken är att minska alkoholens medicinska och sociala skadeverkningar genom att minska totalkonsumtionen.

En del av den svenska alkoholpolitiken är Systembolagets monopol. Den svenska alkoholpolitikens förutsättningar har förändrats under senare åren, främst genom EU-medlemskapet.

Enligt min uppfattning så har Sveriges medlemskap i EU förstört den svenska alkoholpolitiken. Övriga Europas syn på alkohol är annorlunda än den syn som tidigare funnits i Sverige. Det som är det stora bekymret är den låga alkoholskatten i övriga Europa. Politikerna i Europa står på alkoholindustrins sida. Den europeiska ölindustrin omsätter 534 miljarder euro om året. Vilket innebär att ekonomin blir viktigare än alkoholproblemen.

Jag skyller en del av alkoholproblematiken på EU.

Det talas mycket om behovet av att minska införselkvoterna. Genom detta kan vi köpa med oss mindre mängd alkohol när vi reser in i Sverige.

Grundproblemet är dock inte de höga införselkvoterna utan de olika nivåerna på alkoholskatten. Den låga alkoholskatten i många av Europas länder gör att vi köper med oss för mycket alkohol. Lösningen är då inte att sänka den svenska alkoholskatten utan alkoholskatten i övriga Europa måste höjas till en högre nivå.

Jag tror inte på förbudspolitik. Jag vill se mera av etikdebatt. Där det i folks medvetande finns gränser för vad som är lämpligt och anständigt. Detta i stället för lagregler.

Som vuxna måste vi vara förebilder för våra ungdomar. Det bekymrar mig att det finns så många familjer där alkoholen flödar och ger ungdomar fel förebilder.

Ett ställe som skulle kunna ge ungdomar förebilder är föreningslivet och då framför allt idrotten. Tyvärr förekommer det en del alkohol även inom idrotten. Det är viktigt att man i ungdomsidrotten aktivt arbetar alkoholförebyggande. Det borde vara en förutsättning för bidrag från kommun, landting och staten att man arbetar alkoholförebyggande i föreningslivet för ungdom.

Mitt slutord idag är att vi måste bli bättre på att föra en etikdebatt om vad som är lämpligt och mindre lämpligt i vårt förhållande till alkohol i samhället.

1 Comments:

  • Wonderful and informative web site. I used information from that site its great. » » »

    By Anonymous Anonym, at 25 april, 2007  

Skicka en kommentar

<< Home