Stig-Göran Fransson

fredag 22 juli 2005

Den politiska debatten tar inte semester

Den rubriken hade jag på ett inlägg i Vetlanda kommuns Medborgardialog ett par dagar innan dialogen stängdes för semesteruppehåll.

Medborgardialogen tar semesteruppehåll står det på Vetlanda kommuns webbsida. "Anledningen är att det är svårt att bevaka dialogen och få svar på inlägg i semestertider."

Den politiska debatten tar inte semester och därför tycker jag att det är fel att stänga Medborgardialogen bara för att tjänstemännen i stadshuset har semester. Låt synpunkter och frågor få komma fram och sedan får svaren komma när berörd tjänsteman är tillbaka efter sin semester.

Semesterstängningen av Medborgardialogen speglar vilken syn man har på inläggen i dialogen. Skall Medborgardialogen vara ett forum för frågor/synpunkter till tjänstemännen eller skall Medborgardialogen vara ett öppet diskussionsforum för den politiska debatten??? Fram för en öppen debatt där olika synpunkter tillåts komma fram

Den verkliga orsaken till semesterstängningen av Medborgardialogen är att granskarna tar semester. Jag har fått svar från en av granskarna. "Som du säkert vet granskas alla inlägg innan de publiceras. Semestern för oss som granskar inläggen sammanfaller till viss del och sett till hela sammanhanget har vi då valt att stänga under fyra veckor. Till nästa år får vi ta oss en funderare på om det finns en bättre lösning."

Jag hoppas de personer som granskar Medborgardialogen innan något inlägg publiceras till en kommande sommar lägger sina semestrar så att Medborgardialogen kan vara igång även hela sommaren. Om det inte går att fördela semesterledigheten för de ordinarie granskarna så måste man ordna så att någon annan som är i tjänst kan sköta granskningen av inläggen. Jag är tveksam till om inläggen i Medborgardialogen skall behöva granskas före publicering.