Stig-Göran Fransson

tisdag 25 augusti 2009

Var med och forma framtidens kyrka

Det sjuder av liv och verksamhet på väldigt många håll i Svenska kyrkan. Ryktet om dess död och förfall är betydligt överdrivet.

En kyrka som präglas av mångas delaktighet och engagemang har framtiden för sig. Det blir en kyrka som präglas av mod att öppna dörren för det som inte redan görs, en kyrka med rymd att se mångfald som en utgångspunkt och inte som ett problem, en kyrka där Gud blir synlig både i sakrament och i medmänsklighet, i kropp och själ. En kyrka där det är viktigare att göra gott än att göra rätt.

För att fullfölja kyrkans uppdrag är de frivilliga medarbetarna en både nödvändig och stor tillgång.

Vad är det som får människor att ägna tid och kraft åt att ställa upp för andra - utan att få betalt för det och till synes utan att få något tillbaka?

En huvuduppgift för ledarna i framtidens Svenska kyrka borde innebära att rusta frivilliga medarbetare.

Att leda ideella medarbetare handlar om att se och bekräfta, om att rusta och att hjälpa människor att komma till sin rätt. Ur ett församlingsperspektiv handlar det också om att ha resurser och tid att handleda ideella medarbetare, om samordning och fortbildning. Det handlar om ett förhållningssätt som underlättar och möjliggör ideellt engagemang.

Den 20 september 2009 är det kyrkoval. Genom valet har alla som tillhör Svenska kyrkan möjlighet att vara med och forma framtidens kyrka.

Sätt ett kryss för den person som du har störst förtroende för.

Mitt namn, Stig-Göran Fransson, finns med på valsedel för Centerpartiet till Kyrkomöte och Stiftsfullmäktige i Växjö stift.