Stig-Göran Fransson

torsdag 20 augusti 2009

Kyrkoval 20.09.2009

En månad kvar till kyrkovalet den 20 september 2009. Genom valet har alla som tillhör Svenska kyrkan möjlighet att vara med och forma framtidens kyrka.

I kyrkovalet får alla Svenska kyrkans medlemmar som är folkbokförda i Sverige rösta om de fyller 16 år senast på valdagen. Denna låga rösträttsålder är unik i Sverige och har ingen motsvarighet i de allmänna valen. Du kan sätta tre kryss på varje valsedel för de personer som du har störst förtroende för.

Vilka personer som väljarna har möjlighet att rösta på går att se på webbsidan www.svenskakyrkan.se/kandidater.

För egen del så finns jag med som första namn på valsedel till kyrkans alla tre nivåer, till Kyrkomötet för Centerpartiet, till Stiftsfullmäktige i Växjö stift för Centerpartiet och lokalt till kyrkofullmäktige i Lannaskede församling på samlingslistan.

Som kandidat för Centerpartiet vill jag att Svenska kyrkan skall vara närvarande i hela landet och öppen för alla som söker, tvivlar eller tror. Stöd och tröst till människor när kris och katastrof drabbar. Barn och unga skall bli tagna på allvar och få engagera sig utifrån sina egna förutsättningar. I ungas möte med kyrkan och erbjudandet om tro, grundläggs både mänskligt växande och kyrkans framtid. En levande kyrka som förnyas med hänsyn till både tradition och en ny tids nya förutsättningar.

Församlingarna är grunden i Svenska kyrkan. Därför vill jag förändra nuvarande valsystem med direkt val till alla beslutande organ. Jag förordar direkta val till kyrkofullmäktige och förtroendet för församlingarna att påverka valen av beslutsfattare i stift och kyrkomöte.