Stig-Göran Fransson

fredag 21 augusti 2009

Säkra de kyrkliga kulturminnena för framtiden

Under närmare ett årtusende har ett kulturarv i form av kyrkobyggnader och kyrkliga miljöer byggts upp i Sverige. Det är ett levande kulturarv som genom århundraden används och alltjämt används för samma ändamål.

Bevarandet av kyrkliga kulturminnen är en angelägenhet för alla människor i hela vårt land. Centerpartiet anser därför att det är rimligt att den svenska staten tillsammans med Svenska kyrkan stödjer detta vårt gemensamma kulturarv.

Centerparteit medverkade till att förändra relationerna mellan svenska kyrkan och staten den 1 januari år 2000. Vi har samtidigt, både före och efter relationsändringen, drivit uppfattningen att staten måste vara med och ta ett stort ansvar för att Svenska kyrkans kulturminnen ska bevaras för framtiden.

På sina håll i landet minskar nu befolkningsunderlaget och ibland också användandet av en del kyrkor. Det finns på många håll ett mycket starkt engagemang för att församlingens kyrka ska kunna fortsätta att användas och bevaras. Det bästa sättet att bevara en kyrka är att den används. För att klara detta måste Svenska kyrkan ha möjlighet att stötta ett lokalt bevarande- och förändringsarbete.

Allas tillgänglighet till vårt gmensamma kulturarv är något som Centerpartiet starkt värnar om. Staten bidrar idag genom ett system för kyrkoantikvarisk ersättning. Det handlar om resurser som ska säkerställa att det kulturhistoriska värdet inte förskingras. I kurturminneslagen finns bestämmelser om skydd för de kyrkliga kulturminnena och det är för att kunna leva upp till dessa bevarandekrav som den kyrkoantikvariska ersättningenär är till. Det innebär att Svenska kyrkan får ersättning från staten för de extrakostnader som är en följd av bestämmelserna i kulturminneslagen. Vår erfarenhet och bestämda uppfattning är att den kyrkoantikvariska ersättningen är av mycket stor betydelse för bevarandet av vårt kyrkliga kulturarv.

Som framgår av regeringens nyligen presenterade skrivelse har systemet med den kyrkoantikvariska ersättningen fungerat väl. Centerpartiet anser därför att staten även fortsättningsvis tillsammans med Svenska kyrkan ska stödja och stärka det kyrkliga kulturarvet. Vilkoren för detta stöd måste präglas av både långsiktighet och förutsägbarhet.

För Centerpartiet är det av stor betydelse att höstens budgetpropsition innehåller besked om ett långsiktigt statligt åtagande för kyrkoantikvarisk ersättning för att säkra de kyrkliga kulturminnena för framtiden.