Stig-Göran Fransson

söndag 28 oktober 2007

Kina

Jag har fått ett brev från en person som nyligen besökt Kina. Han beskriver besök på landsbygden utanför en stor miljonstad. Trotts närheten till den moderna storstaden är fattigdomen utbredd. Många familjer lever i extrem fattigdom. Den lilla jordplätt de har kan inte försörja en familj. Byskolan är eftersatt och på skolgården vadar barnen i lera och gyttja när det regnar.

För att överleva har många föräldrar tvingats flytta till storstäderna i jakt på arbete och försörjning. Kvar i byn blir barn och gamla. Många av barnen tvingas bo hos äldre släktingar. Föräldrarna kommer sällan hem för att besöka sina barn. Barnen saknar sina föräldrar.

Vi i Europa måste börja reagera på samhällssystemet i Kina. Vi måste med kraft reagera mot hur människor behandlas i Kina.

Det stora landet Kina producerar varor i stor mängd till ett billigt pris för den ”rika världen”. Önskan att köpa billiga varor får inte hindra oss att reagera mot förhållandena i Kina. De stora varuhuskedjorna som köper varor i Kina säger sig ha kolla på förhållandena i de fabriker som tillverkningen görs. Men allt som oftast visar det sig inte stämma. Önskan för dessa varuhuskedjor att köpa billiga varor går i första hand.

Vi konsumenter borde i vissa fall låta bli att köpa varor från Kina även om alternativvaran blir dyrare.