Stig-Göran Fransson

fredag 19 oktober 2007

Koldioxidminska arbetslivet med IT

Sverige har en unik chans att visa att klimatåtgärder inte nödvändigtvis måste medföra sämre levnadsförhållanden. Genom att kombinera IT och effektivt arbetsliv kan vi komma långt. Dagens arbetsliv är ofta uppbyggt på att vi alla ska pendla till våra arbetsplatser veckans alla dagar och träffas fysiskt på möten. Att det ser ut på det sättet beror naturligtvis att det för bara några år sedan fanns få alternativ. Idag är situationen en annan. Vi har bredband, bärbara datorer, digital post, mobila telefoner och ofta också möjlighet att koppla upp oss på arbetsplatsens nätverk var vi än befinner oss.

De tekniska lösningarna finns. Det som saknas är acceptans och rutiner för hur verksamheten ska kunna fungera när de anställda inte längre befinner sig på ett ställe.

Varför är det så viktigt att modernisera arbetslivet? Svaret är självklart. Vi måste på alla tänkbara sätt minska våra koldioxidutsläpp. Genom att minska resandet kan vi komma långt. Vi måste fundera på våra sätt att resa. Det är vansinnigt att inte nyttja telefon och digital teknik för möten när det är möjligt.

Sverige är ett stort land med relativt få innevånare. Det har gjort oss sårbara i dagens samhälle där närhet till mötesplatser, där affärer görs upp och samarbeten etableras för framgång. Morgondagens mötesplatser finns på nätet.

Självklart kommer det alltid att finnas tillfällen då fysiska möte är oersättliga. Om vi lär oss att identifiera dessa situationer är både vi och miljön vinnare.