Stig-Göran Fransson

tisdag 3 augusti 2010

Ett Europeiskt pantsystem

Många svenskar åker till Tyskland och på hemvägen lastas flera flak med öl in i bilen. Man får panten avdragen när ölen betalas.

En del av dessa ölburkar utan pant hamnar i naturen utmed vägar eller på stadens gator och parker.

Inför ett pantsystem som gäller i hela Europa. EU brukar ju i andra sammanhang vara bra på att kräva samordning och likalydande regelverk i alla medlemsländerna.

Tekniskt så kan det inte vara något problem att programera pantautomater liknande de vi har i Sverige med fler burksorter och clearing länder emellan.

Etiketter: ,

3 Comments:

  • Oppositionen fick ett sådant förslag avslaget av riksdagen nyligen. Riksdagens majoritet vill att man går vidare med ett nordiskt system och ser stora praktiska problem med ett europeiskt system.

    Men visst vore det bra.

    http://www.riksdagen.se/webbnav/?nid=3322&rm=2009/10&bet=MJU16

    By Blogger Per Westberg, at 03 augusti, 2010  

  • Ett Nordiskt pantsystem är en bra början men målet måste vara ett enhetligt system i Europa.

    By Blogger Stig-Göran Fransson, at 03 augusti, 2010  

  • Man börjar med ett nordiskt pantsystem som sedan kan fungera som plattform för ett kommande europeiskt pantsystem. Branschen är såklart emot iom att de kan reglera marknaden själva i norden och det finns ingen insyn i vad de håller på med idag. Lösningen finns och den blir ej heller dyr och Nordiska Rådet och Nordiska Ministerrådet jobbar på med ärendet men behöver såklart även uppbackning på nationell nivå.

    By Blogger Krister A. Martell, at 29 augusti, 2010  

Skicka en kommentar

<< Home