Stig-Göran Fransson

torsdag 26 oktober 2006

Kyrkomötet torsdag

Plenum hela dagen på Kyrkomötet förutom en timmas gruppmöte på morgonen. Ett antal olika ärenden debatteras under dagen. Jag måste erkänna att man orkar inte hela dagen sitta still i plenisalen och lyssna på debatten. Man går ut i trapphallen på universitetet och tar en fika, småpratar med sina kyrkomöteskompisar och följer debatten på en TV-skärm. Vi i Kyrkomötet är ändå mycket bättre på att sitta i plenisalen än vad man kan se bilder från Riksdagen där det ibland kan vara ganska glest i bänkarna.

En historisk dag. Ca kvart i elva på förmiddagen beslutar Kyrkomötet att anta Ekumenisk överenskommelse mellan Svenska kyrkan och Svenska Missionskyrkan.

Debatten under dagen rullade på bra och vi kunde sluta för kvällen tidigare än planerat. Tidigare år har det vid motsvarande kväll inte varit ovanligt att vi hållig på framåt midnatt. Idag blev det lite tid kvar på kvällen. Först träffades Centergruppen för att samtala om morgondagens budgetbeslut. Budgetbeslutet har 13 beslutspunkter där några av punkterna har flera yrkanden. Det gäller att fundera på vilka yrkanden som bör stödjas för att om möjligt kunna nå det beslut som bäst motsvara det vi vill uppnå. Det visar sig att det är inte självklart vilka beslutsval som skall göras. Det skall inte var lätt att vara förtroendevald i Kyrkomötet. Det gäller att ha visst strategiskt tänkande. Det vi i Centergruppen vill uppnå är att de extra 200 Mkr, som tilldelas utöver den ursprungliga ballanserade budgetramen, skall gå till stiften för fördelning till församlingarna efter behov.

På vägen till hotellet blev det en öl på Svenssons i trevligt sällskap med några Centerkamrater.